Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Απλές συμβουλές για να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας

21 Αυγούστου 2014

Οι επαγγελματίες υγείας είναι υπέυθυνοι για ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης των προβλημάτων που παρουσιάζονται στις αρθρίτιδες. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για την σωστή φαρμακευτική αγωγή και ο φυσικοθεραπευτής ή ο εργοθεραπευτής σας μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε ασφαλείς και αποτελεσματικούς τρόπους για να ασκηθείτε ή να τροποποιήσετε τις καθημερινές δραστηριότητές σας. Αλλά τελικά, η "καθημερινή δουλειά" στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας σας πέφτει σε σας.

Ένας τρόπος που μπορεί να σας κάνει ενεργούς στη διαχείριση της αρθρίτιδά σας είναι να προσαρμόσετε τις καθημερινές ασχολίες σας και έτσι να μειώσετε την φότιση των αρθρώσεών σας. Οι τεχνικές που ακολουθούν μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την δυσκαμψία και να μειώσετε το φορτίο των αρθρώσεών σας.

Κινηθείτε. Αποφύγετε να κρατάτε μία θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν εργάζεστε σε ένα γραφείο, για παράδειγμα, να σηκωθεί και τεντώθείτε κάθε 15 λεπτά. Κάντε το ίδιο, ενώ κάθεστε στο σπίτι και διαβάζετε ή βλέπετε τηλεόραση.

Ελαχιστοποιήστε την πίεση στις αρθρώσεις σας. Αποφύγετε θέσεις ή κινήσεις που δίνουν επιπλέον φορτίο στις αρθρώσεις. Για παράδειγμα, ανοίγοντας ένα σφιχτό καπάκι μπορεί να είναι δύσκολο, αν έχετε αρθρίτιδα στα δάκτυλα. Μια λύση είναι να τυλίξετε το βάζο σε ένα πανί, να σκύψετε πάνω στο βάζο και γυρίστε το καπάκι χρησιμοποιώντας την κίνηση των ώμων. Ακόμα καλύτερα, να αγοράσει ένα επιτοίχιο ανοιχτήρι για βάζα, που πιάνει το καπάκι και να περιστρέψετε το σώμα του βάζου με τα χέρια, έχοντας έτσι καλύτερη λαβή.

Ανακαλύψτε τη δύναμή σας. Χρησιμοποιήστε τις ισχυρότερες αρθρώσεις και τους μυς σας, για να κάνετε ευκολότερη μια κίνηση. Για να προστατεύσετε τις αθρώσεις των δακτύλων και του καρπού, πιέστε για να ανοίξετε μια βαριά πόρτα με το πλάι του βραχίονα ή τον ώμο. Για να μειώσετε το φορτίο του πάσχοντος ισχίου ή του γόνατος στις σκάλες, ανεβείτε χρησιμοποιώντας το υγιές πόδι και κατεβείτε χρησιμοποιώντας το πάσχον.

Σχεδιάστε την καθημερινότητά σας. Απλοποιήστε τη ζωή σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Εξαλείψτε τις περιττές δραστηριότητες (για παράδειγμα, αγοράστε ρούχα που δεν χρειάζονται σιδέρωμα). Οργανώστε την εργασία σας και τους αποθηκευτικούς σας χώρους. Αποθηκεύστε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε συχνά, σε κοντινή απόσταση. Έχετε ίδια είδη καθαριότητας σε διάφορα σημεία που τα χρειάζεστε: για παράδειγμα, εφοδιάστε την κουζίνα το μπάνιο σας με είδη καθαρισμού.

Χρησιμοποιήστε βοηθήματα στην εργασία και στην αποθήκευση. Στην κουζίνα, χρησιμοποιείστε ηλεκτρικές συσκευές ανοίγματος κονσερβών και μίξερ. Στο μπάνιο, αποφύγετε το τρίψιμο με χρήση αυτόματων καθαριστικών της λεκάνης της τουαλέτας και στο ντους ή στην  μπανιέρα χρησιμοποιείστε σπρέι για την αφαίρεση των αλάτων. Υπάρχουν πολλές συσκευές στην αγορά, που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε το άσκοπο σκύψιμο ή άλλες δύσκολες για εσάς κινήσεις.

Κάντε τροποποιήσεις στο σπίτι σας. Χρησιμοποιώντας ρόδες στα έπιπλά σας μπορείτε να κάνετε το νοικοκύρεμα ευκολότερο. Βεβαιωθείτε ότι το κρεβάτι σας είναι στο σωστό ύψος, ώστε να ανεβαίνετε και να κατεβαίνετε εύκολα από αυτό. Η χρήση ενός καθίσματος στην μπανιέρα ή το ντους είναι μια καλή ιδέα, για τους ανθρώπους που έχουν αρθρίτιδα στα κάτω άκρα.

Ζητήστε βοήθεια. Για να έχετε υποστήριξη στο πρόβλημά σας, χρειάζεται κάποια εκπαίδευση των μελών της οικογένειας και των φίλων σας, σχετικά με την αρθρίτιδα σας και τους περιορισμούς που επιβάλλει στην καθημερινή σας κίνηση. Ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό.




πηγή: http://www.health.harvard.edu/healthbeat/simple-tips-to-protect-your-joints?utm_source=twitter&utm_medium=socialmedia&utm_campaign=082114kr1&utm_content=healthbeat