Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση στο γόνατο: Γιατί δεν μπορεί να σας βοηθήσει

Δοκιμάστε να μειώσετε το βάρος σας, αντι-φλεγμονώδη φάρμακα και Φυσικοθεραπεία πριν τη χειρουργική επέμβαση



Είσαι κάποιας ηλικίας και υποφέρεις από κάποια ήπια οστεοαρθρίτιδα; Ίσως θα πρέπει να βγάλεις από τα σχέδια σου την αρθροσκόπηση, επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου McMaster του Καναδά.

Ο Dr Moin Khan από το Πανεπιστήμιο McMaster του Χάμιλτον είναι ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, που δείχνει οτι οι ηλικιωμένοι ασθενείς, που έχουν ήπια οστεοαρθρίτιδα δεν ωφελούνται από την αρθροσκοπική χειρουργική. Η μελέτη δημοσιεύεται στην Canadian Medical Association Journal (CMAJ).

Μια ανασκόπηση των ασθενών μέσης ηλικίας και με ήπια οστεοαρθριτικά συμπτώματα, δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές απόδειξεις, ότι δεν υπάρχουν οφέλη για αρθροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις στο γόνατο, μετά από εκφυλιστικές αλλοιώσεις, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό
Canadian Medical Association Journal (CMAJ).

"Η απώλεια βάρους, η αγωγή με αντι-φλεγμονώδη φάρμακα και η  Φυσικοθεραπεία. Αυτές είναι μεγάλες επιλογές για τους ασθενείς μέσης ηλικίας," δήλωσε ο Dr Moin Khan, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Τμήμα Ο
ρθοπεδικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του McMaster. "Θα πρέπει να προσπαθήσουμε για τουλάχιστον τρεις μήνες, πριν αποφασίσουμε την χειρουργική αντιμετώπιση."
Οι ερευνητές μελέτησαν βάσεις δεδομένων για τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 1946 έως και τις 20 Ιανουαρίου 2014, αξιολόγησαν τον κίνδυνο μεροληψίας για τις μελέτες και συνέκριναν τα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο τυχαίων επιδράσεων. Επτά μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 805 ασθενείς συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση.

Απο αυτές τις μελέτες, χρησιμοποίησαν στοιχεία αξιολόγησης σε χρονικά διαστήματα 6 μηνών και 2 ετών μετά την αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση, σε μεσήλικες ασθενείς, με εκφυλιστικές αλλοιώσεις στο γόνατο.
 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν οτι οι ενδοαρθρικες αλλοιώσεις δεν είχαν διαφορά με αυτές άλλων ασθενών που δεν ειχαν υποστεί επέμβαση και η εικόνα ήταν σαν αποτέλεσμα αυτού που θα ονομάζαμε "ψευδή επέμβαση".
Οι ψευδείς χειρουργικές επεμβάσεις, εξήγησε ο Dr Khan, χρησιμοποιούνται μόνο σε συνθήκες δοκιμής και σ' αυτές ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή, αλλά δεν εκτελεί τη χειρουργική επέμβαση στο γόνατο.

Ο Dr Khan συμπλήρωσε ότι η αρθροσκόπηση στο γόνατο, για την αποκατάσταση της ρήξης μηνίσκου, είναι μια συχνότατη χειρουργική επέμβαση και πραγματοποιούνται περίπου 700.000 τέτοιες επεμβάσεις μόνο στις ΗΠΑ. Δεκάδες χιλιάδες αρθροσκοπήσεις εκτελούνται στον Καναδά.

Η
Canadian Arthritis Society υπολογίζει ότι η οστεοαρθρίτιδα πλήττει σχεδόν 3 εκατομμύρια ανθρώπους ή έναν στους 10 Καναδούς.  
 
Τι προκαλεί τον πόνο;
Το ερώτημα είναι, ωστόσο, τι είναι αυτό που προκαλεί τον πόνο; η ρήξη μηνίσκου ή η αρθρίτιδα;
"Είναι δύσκολο να πω," είπε ο
Dr Khan. "Μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες πόνου στο γόνατο, όπως η ρήξη μηνίσκου, η αρθρίτιδα ή ένας συνδυασμός και των δύο. Η διαπίστωση της ρήξης μηνίσκου μετά από μια μαγνητική τομογραφία, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι η πηγή του πόνου του ασθενούς, ώστε αν τον αφαιρέσετε, αναγκαστικά θα βοηθήσετε τα συμπτώματά του."
Αυτό που είναι σαφές είναι οτι η χειρουργική επέμβαση δεν βοηθά, ούτε βραχυπρόθεσμα, ούτε μακροπρόθεσμα.

Η έρευνα
του Dr Khan τώρα επικεντρώνεται στις χειρουργικές επεμβάσεις του ισχίου, συνεκτιμώντας παρόμοιους παράγοντες, για να δούμε εάν η χειρουργική επέμβαση είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης.
Για τις αρθροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις, συμπλήρωσε, οτι κοστίζουν στους φορολογούμενους χρήματα, αλλά πάνω απ 'όλα, οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν τις βέλτιστες πρακτικές και τέλος ότι τα ευρήματά του έχουν σημαντική απήχηση στο McMaster.

"Αν είστε μεσήλικες στα πενήντα σας, έχετε πόνο στο γόνατο και έχετε ενδοαρθρικές φθορές που σχετίζονται με την ηλικία, μιλήστε με το γιατρό σας. Ίσως χρειάζεται μια προσπάθεια συντηρητικής αγωγής 3 μηνών, πριν πάτε για μια χειρουργική επέμβαση."
συμπλήρωσε ο Dr Khan.



Arthroscopic surgery for degenerative tears of the meniscus: a systematic review and meta-analysis


πηγή: http://www.cbc.ca/news/canada/hamilton/news/arthroscopic-knee-surgery-why-it-may-not-help-you-1.2744383